In deze rubriek staat telkens één van de architecten waar wij mee samenwerken centraal. Deze keer stellen we u voor aan Robert Dessing. Hij vertelt over waar zijn passie voor architectuur vandaan komt en neemt ons mee naar zijn huidige project in Noordwijk en zijn droomproject.
Wie ben je en waar komt je passie voor architectuur vandaan?
Ik ben Robert Dessing, architect bij Van Manen in Noordwijk en wilde al op zeer jong leeftijd architect worden. In mijn jeugd tekende ik heel graag en ik merkte dat op latere leeftijd bouwtekeningen mij intrigeerde. Uiteindelijk stemde ik hier mijn studies op af om mijn droom te verwezenlijken. Wat het extra bijzonder maakt is dat ik een jaar of twee geleden erachter ben gekomen dat mijn voorvaderen (op mijn vader na) ook altijd architect/bouwkundige of aannemer zijn geweest. Het vak zit dus kennelijk in het bloed.
Aan wat voor soort projecten werk je?
Ik werk aan diverse projecten: exclusieve villa’s en landhuizen, grote woningbouwprojecten van 100 tot 300 woningen, bedrijfsgebouwen, paviljoens en horeca gerelateerde projecten. Elke opdracht heeft z’n eigen uitdaging en charme. Of het nu gaat om de grote, complexiteit of juist de simpelheid, elke opdracht is uniek. Ik haal evenveel voldoening uit het ontwerp van een statige villa met groot bouwbudget als het ontwerpen van een sociaal woningbouwblok waarbij elke cent telt.
Op welk project ben je het meest trots?
Ik kom uit Noordwijk en een van de projecten waar ik aan werk is de uitbreidingswijk Offem Zuid in Noordwijk. Dit is een geheel nieuwe woonwijk dat aansluit op de oude dorpskern Noordwijk-Binnen en de oude Voorstraat. De totale wijk zal straks uit ruim 700 woningen bestaan. De eerste fases zijn inmiddels ontwikkeld en gebouwd door BPD Gebiedsontwikkeling en Van Rhijnbouw. Hierbij heb ik met trots mogen werken aan de woningen van de Nieuwe Voorstraat. Deze slingerende straat bestaat uit verschillende woningtypes met elk hun eigen uitstraling. Het is bijzonder om als architect aan een nieuw stukje historie te mogen werken!
Aan welk project zou je nog graag willen werken als architect; wat is je droom project?
Ik zou graag meer duurzaam en natuurinclusief willen bouwen – en dus ontwerpen. Natuurinclusief bouwen is een vorm van duurzaam bouwen waarbij zodanig gebouwd en ingericht wordt dat een bouwwerk bijdraagt aan de lokale biodiversiteit en natuurwaarden. Gebouwen die één zijn met de natuur en respect hebben voor hun omgeving. Gebouwen die meer energie opwekken dan dat ze gebruiken. Om zo een schonere en betere wereld achter te laten voor de volgende generaties.
Wat kun je ons vertellen over dit project; wat maakt het bijzonder?
Dit project is gelegen aan de Oude Rijn in Oegstgeest. Het plan bestaat uit diverse appartementen, grachtenwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en twee half-vrijstaande woningen. Een diversiteit aan woningen waarbij sommige grachtenwoningen zelfs een uniek inpandig botenhuis hebben onder de woonkamer. Dit project kent veel baksteenaccenten en detaillering in de gevel. Het uitgangspunt voor het ontwerp was de uitstraling van stoere pakhuizen aan het water. Dit soort bouwwerken zijn in de meeste gevallen opgetrokken in grote metselwerk gevels met kleine raamopeningen. Dit heb ik dan ook als concept aangehouden bij het ontwerp van dit project. Het enige verschil daarbij is dat er ook in gewoond moet worden. Hierdoor zijn sommige gevels wat meer opengewerkt voor daglicht en uiteraard het uitzicht over de Oude Rijn. Bij dit project zijn verschillende metselwerk verbanden toegepast wat de gevels nog mooier en bijzonderder maken. De echte kenners zien dat verschil! We hebben veel positieve reacties ontvangen uit de omgeving en van de bewoners zelf. En daar doen we het uiteindelijk voor!
Hoe ben je bij GDS Keramiek terecht gekomen?
Via BPD gebiedsontwikkeling. GDS Keramiek is een vaste partner van BPD (Zuidwest) als het gaat om bakstenen en dakpannen. Voor BPD heb ik een ontwerp gemaakt voor een appartementengebouw en diverse woningen, genaamd Kop van Rhijn.
Waarom werk je graag samen met GDS Keramiek?
De eigenaren staan altijd voor je klaar. Als je bij GDS binnenloopt hangt er altijd een fijne ongedwongen sfeer. Elke keer maken ze er weer een feestje van als ik nieuwe stenen uitzoek voor een project. Ze spelen een actieve rol in de bouwketen als leverancier van duurzame en vernieuwende gevel- en dakproducten en specialiteiten. Door hun lange ervaring en traditie van inventiviteit is GDS Keramiek een inspirator voor architecten. Als volledig onafhankelijke groothandel adviseren ze de steen die het beste bij mijn wensen aansluit. Daarbij zijn ze altijd zuiver en transparant over de leveranciers; geen gedoe met codes of andere fratsen wat je nog wel eens tegenkomt in de “bakstenenmarkt”. Binnenkort beschikt GDS Keramiek ook over een eigen Gevelsimulator, fabrikant onafhankelijk, waardoor wij onze presentatie nog beter digitaal kunnen uitbeelden. Een bedrijf dat hun afspraken nakomt en snel kan schakelen als het nodig is.