Witte uitslag kunt u voorkomen!
De kortste dag van het jaar is achter de rug en we kijken langzaam naar het voorjaar. Een strenge winter met sneeuw en ijs hebben we tot nu toe niet gehad, wel veel regen. Op dagen met veel regen is de luchtvochtigheid erg hoog. Hierdoor is het belangrijk dat gevelstenen en vers metselwerk beschermd worden tegen dit overtollige vocht. Want als het weer droger wordt, komen er ongebonden kristallen mee naar het oppervlak en zal witte geveluitslag u onaangenaam verrassen.
Bescherm stenen en metselwerk dus tegen vocht en voorkom witte uitslag op de gevel en onnodige reinigingskosten. Bent u al bekend met onze poster ‘’Mooie Gevel, Goed Gevoel’’? Hier vindt u acht handige tips en instructies om een mooie smetteloze gevel te maken.
Tip 1 – Leveringsschema
Laat stenen en mortel op het juiste moment en onder de juiste condities leveren. Dat werkt prettig voor iedereen. Verstrek uw leveranciers zo’n drie maanden van tevoren het leverschema met de specifieke wensen.
Tip 2 – Proefmuur
Weet wat u krijgt en wat er van u wordt verwacht. Het bestellen en metselen van een proefmuur geeft duidelijkheid over de stenen en de metselmortel. Bijvoorbeeld over formaten, kleuren en mengverhoudingen.
Tip 3 – Startgesprek
Ga met alle specialisten om de tafel zodat ieders kennis en kunde wordt benut. Bespreek de proefmuur, de werkwijze en onderlinge samenwerking, het metselverband en de dilatatie, de bevoorrading en verpakkingswijze en alle mogelijkheden om onbedoeld vochtbelasting tegen te gaan.
Tip 4 – Mortel-check
Laat de mortelleverancier de mortelsamenstelling bepalen op basis van de afgeleverde stenen en de weersomstandigheden. Iedere steensoort heeft een specifieke initiële wateropname. Deze wordt beïnvloed door het weertype. Hierdoor kan de gewenste mortelsamenstelling afwijken van de fabrieksspecificatie.
Tip 5 – Opstelplaats
Zorg voor orde en netheid op de bouwplaats. Een goede los- en opstelplaats voor steenpakketten heeft een vlakke, schone en droge ondergrond. Wanneer de pakketten met enige tussenruimte en ontdaan van volledig afsluitende verpakkingsfolie onder een afdekzeil worden geplaatst, dan hebben condens en regenwater geen kans.
Tip 6 – Opperen
Besteed ook aandacht aan de laatste handelingen voordat er gemetseld wordt. Door 48 uur voor verwerking te opperen, afdekolie te gebruiken en de stenen winddroog te verwerken, krijgt u het beste metselresultaat! Kleurverschillen voorkomt u door stenen van verschillende steenpakketten te mixen.
Tip 7 – Beschermen
Leg afdekprofielen op uw metselwerk en let op het functioneren van (tijdelijke) hemelwaterafvoeren. Met schone steigerplanken voorkomt u opspattend vuil. Door uw metselwerk te beschermen tegen onbedoelde vochtbelasting voorkomt u veel ellende achteraf.
Tip 8 – Reinigen
Hebben we samen alles gedaan om mooi schoon metselwerk op te leveren? Worden er later toch symptomen van onbedoelde vochtbelasting of andere vervuiling zichtbaar? Tijdig inwinnen van goed reinigingsadvies kan verkeerde of niet afdoende bestrijding voorkomen. Wij helpen u graag!
GDS Keramiek voert inspecties voor u uit, geeft adviezen en levert de benodigde beschermende materialen. Is er toch onverhoopt iets misgegaan? Dan adviseren wij hoe u de vervuiling op een verantwoorde manier kunt oplossen. Wilt u meer weten? Stuur ons een bericht en wij nemen spoedig contact met u op.